Cimin Üzümü, kendine has eşsiz ve mayhoş tadı, sıfıra yakın şeker oranı ile sofralık olarak talep görmektedir.

Bu nedenden dolayı şeker hastalarının da sıhhi olarak tüketebildiği, sağlık açısından birçok yararı bulunan bir meyvedir. 2001 yılında Erzincan'ın Üzümlü Belediyesinin Türk Patent Enstitüsüne müracaatı ile bu eşsiz üzüm “Cimin Üzümü” ismi ile tescillenerek belgesini almıştır.Türkiye’nin birçok bölgesine gönderilen Cimin Üzümü ayrıca Avrupa’ya da ihraç ediliyor. Fakat ilçemizde yapılan yıllık Cimin Üzümü üretimi gelen talepleri karşılayamamaktadır.

Cimin Üzümü’nün ve üreticilerin en büyük sorununu taklit üzümlerdir. Cimin Üzümü’nün taklitleri diğer illerde çıkmaya başlamasıyla, herhangi bir siyah üzüm pazarlarda, marketlerde, manavlarda Cimin Üzümü adı altında yüksek fiyatlarla satılabilmektedir. Bu nedenle de Cimin Üzümü alacak vatandaşlarımızın aldıkları üründe şu özellikleri aramalarını öneriyoruz. Üzüm taneleri üzerinde kendine has bir buğu vardır ve tanelerin üzerindeki kabuğu çok ince bir zar şeklindedir. Bu nedenle ağza alındığı anda üzüm dağılır. Tat olarak mayhoş ile tatlı arasında çok ince bir noktada buluşan eşsiz bir tada sahiptir. Bu özellikleri bulunduğu takdirde o üzüm Cimin Üzümü’dür. Orijinal Cimin Üzümü'nü mutlaka tadınız!

Hafıza Kaybını Önleyen Meyve

Bilim adamlarına göre, siyah üzüm suyu içmek, hafıza kaybını azaltıyor ve hatta bu kaybı tersine çevirebiliyor. Cincinnati Üniversitesi Psikiyatri bölümünde görevli bilim adamları, erken hafıza kaybı yaşayan 12 kişiyle bir çalışma yaptı. Sonuçta, 12 hafta boyunca içeceğin varyasyonlarını içenlerin farklı zihin testlerinde iyi bir performans gösterdikleri görüldü.

Araştırmacılar, iki ayrı grup oluşturdu. İlk gruba Massachusetts' in Concord bölgesinde yetiştirilmiş saf Concord üzümü suyu verilirken ikinci grup ise hiçbir şey içmedi. Deney süresince her iki gruba da düzenli hafıza testi yapıldı. Araştırma sonucuna göre birinci gruptakilerin yarısında daha uzun süreli gelişme kaydedildi.

Uzmanlar, bu sonuçların arkasındaki neden olarak ciltteki antidoksanlar ve meyvenin suyunu görüyorlar. Gruplar arasında temelde, önemli derecede farklılıklar olmamasına rağmen, saf siyah üzüm suyu içenlerde ise öğrenmede önemli gelişmeler görüldü. Bu eğilimin kısa süreli zihinde tutmayı sağladığı ve mekana ait, sözsüz hafızayı geliştirdiği belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre, meyve ve sebze gibi antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler ile bunların yüzde 100 meyve suları bilişsel fonksiyonu korumaya yardımcı oluyor.