Altıntepe'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü işbirliği ile 2003 yılında başlatılan kazı çalışmalarına tekrar başlandı.

Altıntepedeki kazı çalışmalarını, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığında 3 öğretim görevlisi ve 29 işçiden oluşan ekip yürütüyor..

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir de kazı çalışmalarını yerinden inceleyerek yetkililerden çeşitli bilgiler aldı.

Kazı alanını gezen Vali Demir, Altıntepe'de ki kazı çalışmalarının yanı sıra Saztepe ve Kemah Kalesi ile ilgili kazı izni almak için müracaatta bulundukları ve buraların turizme kazandırmak için çalışmalarımızı hızlandırlarını söyledi.

Vali Abdulkadir Demir,"Erzincan'daki tek resmi kazı çalışmasının Altıntepe'de 7 yıldır devam ediyor. Altıntepe Erzincan için son derece önemli. Erzincan deprem bölgesi ve özellikle 1939 depremiyle Erzincan'ın sahip olduğu pek çok tarihi eser yerle bir olmuş. Dolayısıyla Altıntepe'nin yaşaması ve gelen yerli yabancı turistlere sunulabilmesi anlamında tek eser onun için burayı çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu ise açılamasında, bu seneki kazıların iki bölgede sürdürüldüğünü belirtti. Karaosmanoğlu, "İç kalede ile kilisede kazılar sürdürülüyor. İç kalede yaptığımız çalışmalar Urartu dönemine ait ve Urartu sonrasına ait çalışmalar olmak üzere iki dönemi kapsamakta. Geçen sene apadama çalışmasında önemli bulgulara rastlamıştık. Çünkü apadama yapısı Urartu dönemine ait Anadolu'daki tek yapı. Bu sene ki çalışmalara geldiğimizde geçen sene büyük bir depremle yıkıldığını tahmin ettiğimiz Urartu Kalesi'nde bir taş yapı ile karşılaştık. Çok kaliteli taş işçiliği ile yapılmış duvarları görmüştük. Onun hangi amaçla yapıldığını ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.