Üzümlü, sahip olduğu bir çok tarihi eserler, doğal güzellikleri ve üzümü ile dikkat çekmektedir.

İpek yolu ve Cibice boğazı yolu gibi tarihî yollar, ilçe sınırları içerisinden geçmektedir. Üzümlü’deki tarihî eserlerin başında ise Altıntepe kalıntıları gelir. Urartular’dan kalan Altıntepe höyüğü, bu dönemin yerleşim merkezleri ile mabet ve mezarlarının en güzel örneklerini bizlere sunmaktadır. Altıntepe’nin kuzeydoğusunda yer alan Küçük Höyük bir diğer antik kalıntıdır.

Üzümlü ilçe merkezinin doğusunda, Köy Tepesi denilen mevkiye çıkan patika yolun solunda bulunan iki lahitli kaya mezarı (Şeyh Karpuz Mağarası), yörenin önemli antik kalıntılarındandır.

Bayırbağ beldesindeki tarihî çeşmeler ve konak, camî çeşmesine ait kitâbe, manastır kalıntısı halen bütün ihtişamıyla ayaktadır.
Karakaya beldesi Kale deresi mevkiindeki Köroğlu Taşları (Kaya Basamakları) ve kale kalıntıları oldukça önemlidir.

Üzümlü’nün Pınarlıkaya, Esenyurt, Büyükköy, K. Sarıkaya ve Sansa köylerindeki tarihî mezar taşları işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Çamlıca (Dalav) Hanı ise, Cibice boğazından geçen tarihî yolun en önemli konaklama merkezlerinin başında gelmektedir. Yörenin doğal güzellikleri arasında Esence dağları sahasındaki Aygır Gölü, dağcıların ve dağ yürüyüşü yapmayı sevenlerin büyük ilgisini çekmektedir. Yine Üzümlü ilçesinin kuzeyinde, Esence dağları sahasında yer alan Yedi Göller dağcıların ve doğa meraklılarının ilgisini çekmektedir.

EDKİK (Erzincan dağcılık ve Kayakçılık İhtisas Kulübü) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Cimin Dağı Çamlık Kampı’na çok sayıda dağcı katılmaktadır. Ayrıca ülkemizde dağcılık sporunun gözde mekanlarından olan Esence zirvesine (3549 m.) ve Yedi Göller’e Urla gediği aşılarak ulaşılabilmektedir.
Altıntepe, Cimin dağı ve Boz Tepe uluslar arası yamaç paraşütü yarışmalarının yapıldığı önemli merkezlerdir.

Doğal bitki örtüsü ve soğuk kaynak sularıyla Çamlık, doğal görünümüyle Dereboğazı ve Erzincan ovasının bütün güzelliklerini seyretme imkânı sunan Çaho’nun Gölü Üzümlü ilçe merkezi sınırları içerisindeki başlıca mesire alanlarıdır. Karasu ırmağı ve Sansa Boğazı ilçenin önemli rafting alanlarıdır. Erzincan eski valisi Recep Yazıcıoğlu tarafından başlatılan ve bugün uluslararası düzeyde katılımların sağlandığı rafting ve yamaç paraşütü sporları hem Erzincan’ı, hem de Üzümlü ilçesini tanıtmada önemli bir paya sahiptir.

Bayırbağ köyü Pahnik çayı piknik alanı; çevre düzenlemesi, doğal görünümü ve yüzme havuzu ile yörenin en çok ilgi gören mesire alanlarının başında gelir.

Karakaya köyü Çermik mevkiindeki kaynarca ve sosyal tesisler, yörenin önemli cazibe merkezlerindendir. Özellikle Hıdrellez’in renkli şenliklerle kutlandığı 20 mayısta değişik bölgelerden gelen pek çok insanın ilgi gösterdiği kaynarcanın (horhor); romatizma, mantar, cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir.